More

    POSLEDNJE OBJAVE

    Održano veče posvećeno Miodragu Todoroviću Krnjevcu

    Uz zvuke nekih od najlepših narodnih pesama, koje je komponovao čuveni Miodrag Todorović Krnjevac, uživali su posetioci koncerta koji je održan sinoć u Kulturnom centru Čukarica, u čast velikom umetniku.

    Koncert je održan u okviru “Dana Evropske baštine”, a povodom 30 godina od smrti vrhunskog stvaraoca srpske narodne muzike  Miodraga Todorovića Krnjevca, koji je  skoro ceo životni vek proveo  upravo na Čukarici. Omaž je  priredila Turistička organizacija Čukarice, uz podršku Etno akademskog orkestra i Branke Krnjevac, ćerke kompozitora.

    Koncertu su prisustvovali i pomoćnik predsednika opštine Jovica Gostojić, direktor Kulturnog centra Miodrag Rakočević, istaknuti umetnik Ljubiša Pavković, Branka Krnjevac, kompozitor Zoran Dašić.

    U muzičkom delu programa su učestvovali i pesme kompozitora izvodili Renato Henc, Dejan Jeknić, finalista emisije Nikad nije kasno, Nikola Zekić, član grupe Legende, Sara Blagojević, članica grupe Balkanika, u pratnji Etno akademskog orkestra, dok su o  čika Miji, kako su ga svi oslovljavali, pričali master etnomuzikolog Stefan Mančić, maestro Ljubiša Pavković, kao i ćerka Miodraga Todorovića, Branka Krnjevac, koja je ispričala neke od najlepših trenutaka sa svojim ocem.

    Da podsetimo, Miodrag Todorović Krnjevac je jedan od vrhunskih stvaralaca srpske narodne muzike koji je za sobom ostavio duboki trag. Gradio je tradiciju srpske muzike na harmonici i ostavio u amanet sve prave i trajne vrednosti u lirici jednog naroda i njegove kulture.

    Rođen je 10. februara 1924. godine u selu Ratare. Gotovo ceo životni vek proveo je živeći i radeći na opštini Čukarica.

    Krnjevac je komponovao  preko 700 pesama za razne izvođače, a neke od najlepših i najpoznatijih pesama su  „Znaš li dragi onu šljivu ranku”, „Oj, Moravo, oj …”, „Šumadijo rodni kraju”, „Bisenija kćeri najmilija”. Od drugih pesama njegovog stvaralaštva koje su ostale zapamćene su pesme: „Sliku tvoju ljubim” – Toma Zdravković, „Za ljubav tvoju” – Bora Drljača, „Ludujem za tobom” – Silvana Armenulić i „Ljubav mi srce mori”  – Predrag Gojković Cune.

    STAGE.RS

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts