More

    POSLEDNJE OBJAVE

    Nega kose u zimskim danima!

    Hladni dani su već stigli, a zima stiže za nekoliko dana. Nega kose zimi jeste zahtevnija, a šta je to što bi trebalo da znate otkrijte dalje u tekstu.

    Bilo bi dobro tokom zime da se preselite na Havaje, zar ne? Hladno vreme, niske temperature koje dugo traju mogu i te kako mogu da utiču na izgled i sjaj vaše kose.

    Dermatolozi su primetili da je mnogo više pacijenata tokom zimskih meseci, nego tokom leta. Temperatura i suv vazduh pogađaju vašu kosu više nego što ste možda i mislili.

    A zašto je to tako?

    Postoji nekoliko praktičnih saveta, uz pomoć kojih možete da zaštite kosu tokom zimskih meseci i da joj na taj način olakšate hladne dane.

    Uz pomoć saveta i malih kućnih trikova, vaša kosa ostaće u potpunosti zdrava tokom hladnog perioda. Evo šta je neophodna, kako bi nega kose zimi bila adekvatna.

    Nega kose zimi!Kako negovati kosu zimi, ustvari?

    Saveti koje smo izdvojili za vas odnose se na period hladnijeg vremena i trebalo bi malo više obratiti pažnju na kosu u tom periodu. Nije nikako dovoljno staviti kapu na glavu i misliti da ste tako zaštitiili kosu. Nega kose zimi je mnogo više od toga. Pa da krenemo.

    Bez kape ne izlazite napolje

    Super, izlazite napolje, i na glavu stavljate kapu. Nošenje kape može da bude modni detalj, dok u isto vreme štiti vas od hladnoće, a takođe štiti vašu kosu od oštećenja.

    Da li je u pitanju šešir, kapa ili šal, šta više volite. Međutim, mogu uzorkovati svrab kože glave, pa bi trebalo pažljivo da ih birate. Nosite meke kape koje sadrže saten ili svilu ispod njih, kao postavu. Ili, još jedan predlog, pre kape, stavite svilenu maramu na glavu, pa zatim omiljenu kapu ili šešir.

    A šta ako se pojavi perut?

    Nijedna frizura neće izgledati lepo, ukoliko imate perut u kosi. To svi znaju. Ali kako da je se reše, to je pitanje.

    Sanja nam je ispričala kako je uspela od beživotne kose da dođe do KOSE BLISTAVO ČISTE BEZ PERUTI, KOJA „RASTE KAO IZ VODE“.

    Osim kape, možete koristiti i samo šal – oni su gotovo uvek zaštitni. Ovde isto važi pravilo da odaberete svilu ili mekani sintetički materijal.

    One su jedan od najboljih prirodnih zimskih pribora za kosu, posebno za dame sa kovrdžavom kosom.

    Oni dobro služe kao zaštita, i izgledaju lepo i moderno na prirodnoj kosi.

    Morate skraćivati kosu

    Ne sekirajte se. Ne morate da se ošišate, ali da skraćujete krajeve morate – ovo važi u svakom periodu tokom godine. Krajevi kose tokom zimskih meseci posebno su osetljivi i podložni dodatnom isušenju kose. Vaša kosa će ponovo da raste, zato nema brige.

    Redovno skraćivanje krajeva održava krajeve kose zdravim. Ako se pitate, pa koliko cm će mi skratiti frizer, odgovor je da što je više štete, to će kosa više biti odrezana. A upravo da ne bi bilo štete, redovno skraćivanje krajeva u tome vam može i pomoći.

    Ako se pitate, šta je redovno – to je period od 6 do 8 nedelja. U svakom slučaju, prilikom odlaska kod vašeg frizera, on će odrediti tačno vreme sledećeg dolaska, prema trenutno stanju vaše kose i krajeva. 

    Kuća treba da vam bude prijatno topla, ali ne i vrela

    Tokom zime u vašem stanu ne treba da bude kao u sauni. Razumemo da vam je hladno, ali ne treba da preterujete. Ukoliko je temperatura unutar kuće ili stana mnogo viša nego izvan nje, onda je to svakako jedan od faktora koji mogu iritirati vašu kožu i vlasište.

    Koristite ovlaživače prostorije. Jonizator je jako bitan u zimskom periodu. Ne samo da zadržava vlagu u prostoriji, već u isto vreme zadržava vlagu u kosi, što smo već spomenuli da je veoma bitno kada je nega kose zimi u pitanju.

    Izbegavajte vrelu vodu

    Uf, kako samo prija vreo tuš. Posebno, ako ste duže vreme proveli napolju na velikom minusu. Stvarno ume da prija. Ali da li je i dobar?

    Ukoliko želite da brinete za svoje vlasište, trebalo bi da smanjite temperaturu vašeg tuša. Topla voda nije dobra ne samo za kosu, već i za vašu kožu.

    Čim primetite crvene pečate po koži, to je prvi znak da ste preterali sa temperaturom vode. Opustite se i ugrejaćete se i sa mlakom vodom.

    Ispravno osušite kosu

    Kada je u pitanju sušenje vaše kose, trebalo bi da budete veoma pažljivi. Iako je fen za kosu najbolji pribor, posebno tokom zime, ako želite da svoju kosu oblikujete do savršenstva, on takođe može biti jako štetna za kosu, jer toplota koja dolazi iz fena može isušiti kosu i vlasište.

    Jednostavno, malo odmorite kosu od svih mogućih alata za ulepšavanje. Naravno, da to ne znači da sa mokrom kosom izađete na minus – to ne nikako, ali kada god možete osušite je prirodno.

    Ako vas čeka lud provod u subotu veče, onda je fen alat sa kojim ćete ulepšati svoju frizruu. Međutim, potrudite se da koristite i preparate koji se nanose na kosu pre feniranja, koji imaju za cilj da zaštite kosu od toplote.

    Pranje kose u zimskom periodu

    Pranje kose previše, kao što svi znaju, isušiće dodatno kosu. Ovo se ne odnosi samo na negu kose zimi, već uopšteno previše pranja nije zdravo. 

    Nega kose zimi podrazumeva  što je moguće manje pranja. Dva puta nedeljno biće sasvim dovoljno. Operite kosu u mlakoj vodi i koristite istu temperaturu za ispiranje ili je isperite hladnom vodom kako bi se zatvorile pore.

    Topla voda najbolje čisti i ispira sve prljavštine sa kose, posebno ukoliko vam je kosa masna.

    Za pranje kose koristite šampone bez sulfata i silikona. Upravo šamponi koji sadrže sulfate mogu dodatno da oštete oštećenu i ispucalu kosu.

    Ukoliko vam je kosa kovrdžava kao što je kosa Tine Tarner, za vas važi poseban savet, a to je –  otprilike jednom nedeljno ili na svaka četiri dana pranje kose.

    Nega kose zimi -ne može bez balzama

    Nega kose zimi, ali i inače, ne može proći bez balzama. Upravo zato što je kosi potrebno više vlage zimi, nikako nemojte zaboraviti na balzam. Koristite ga prilikom svakog pranja kose, bez preskakanja.

    Balzam se nanosi od sredine kose ka krajevima. Posebna pažnja jeste na krajevima, jer su oni najoštećeniji deo vaše kose. Ostavite da stoji nekoliko minuta i na kraju isperite mlakom ili hladnom vodom.

    Perut može biti posebno iritantan tokom zime

    Obzirom da je tokom zimskih meseci, koža glave suvlja, može doći do svraba zbog nedostatka vlage u vazguhu. Dalje, to može uticati na iritaciju kože glave i pojave peruti.

    Važno je da šampon protiv peruti sadrži prirodne sastojke!

    Uzmite samo nekoliko kašika maslinovog ili kokosovog ulja i zatim dodajte jednu kašičicu soka od limuna. Ulje zagrejte samo malo, dok ne postane mlako i pomešajte ga sa sokom od limuna. Umasirajte dobro u kožu glave i ostavite da stoji do pola sata. Isperite šamponom i ostavite kosu da se osuši.

    Pravilna ishrana je važna tokom nege kose u zimskom periodu

    O, da, neuravnotežena ishrana dodatno može da naškodi kosi. Ovo vas ne treba nikako iznenaditi. Ono što većina ljudi nikako ne shvata je upravo da ishrana utiče na vaše telo, uključujući i kosu.

    Ukoliko se ne hranite dobro, telu će neminovno nedostajati određeni hranjivi sastojci koje su telu potrebni. Tokom hladnog perioda menja se ishrana ljudi. A kako se to menja? Pa sigurno da jedete više nego što vam je potrebno.

    Ukoliko niste oprezni, a pored toga ne bavite se fizičkom aktivnošću, možete dobiti nekoliko kilograma tokom praznika. Ali to nije sve. Ukoliko je ishrana siromašna i nije adekvatna (redovna pre svega) ona može prouzrokovati  gubitak kose. Postaje suva i krhka, i na kraju može doći i do opadanje, u najgorem slučaju za vas.

    Nega kose zimi – kućni tretmani

    Ionako zimi sedite i provdite više vremena kod kuće, nego napolju. Zašto onda ne biste to vreme iskoristili za pripremu neke super maske za kosu. Pola sata, dok odgledate poslednju epizodu vaše omiljene serije biće dovoljno da maska odstoji na glavi i to je sve vreme koje vam je potrebno.

    Neka vreme provedeno kod kuće bude i korisno. Nekoliko boljih maski za kosu su sledeće!

    Maska od jaja – najbolja nega kose tokom zime

    Jaje za kosu je čest sastojak prirodnih maski za kosu, jer je dobar izvor proteina. Osim toga, bogat je vitaminima A, vitamina E (podstiče cirkulaciju) i vitamin D (pomaže kod novog rasta kose).

    Kad ste dobro pomešali ova dva sastojka, pokvasite kosu i nanesite duž cele kose. Ostavite da maska pruži sve blagodeti u kosu do pola sata. Nakon ovog vremena operite dobro kosu blagim šamponom. Kosa se ispira hladnom ili mlakom vodom.

    Maska od maslinovog ulja

    Negu kose u zimskom periodu obogatite i maslinovim uljem. Pomešajte dve kašike maslinovog ulja sa dve pune kašike meda. Kada ste ujednačili smesu, nanesete na mokru kosu i ostavite masku da stoji na kosi do pola sata. Na kraju isperite i operite šamponom.

    Nega kose tokom zime uz pomoć mleka

    Mleko može fino da  omekša kosu i da bude odlična nega kose zimi. Mleko se koristi kako na celoj kosi, tako i na same krajeve.

    Zagrejte malo mleka, tek toliko da bude mlako. Utrljate mleko direktno na kožu glave i duž cele kose.

    Uvijte kosu u peškir i ostavite mleko sat vremena da stoji na kosi. Na kraju isperite, i operite šamponom kao i uobičajeno.

    Banana – savršena nega kose zimi

    Nega kose zimi može biti dopunjena i sa maskom od banane. Banane su sjajan prirodan omekšivač za kosu, što vam je neophodno tokom zimskih meseci. Uzmite jednu bananu i izgnječite je dobro.

    Ukoliko želite još bolji i snažniji efekat, dodajte i maslinovo ulje.

    Stavite masku na kosu i držite do pola sata. Na kraju isperite masku i operite kosu šamponom bez sulfata.

    Najbolja ulja za zimsku negu kose

    Iznenađujuće, ali ulje može biti vaš najbolji prijatelj za kosu. Zašto je to tako? Kosi je inače potrebno puno blage, a posebno tokom hladnoće(već smo rekli nekoliko puta).

    Pojedinci koji imaju gustu kosu treba da koriste kokosovo ulje, jer gusta kosa postaje lako kovrdžava. Teško je zimi voditi brigu. Koristite deblje ulje kako biste kosu dodatno hidrirali i omekšali.

    Ako je kosa talasasta, pokušajte sa bademovim ili orahovim uljem. Imaju puno vitamina i zdravih masti u ulju. Popraviće krhke i ispucale krajeve i vratiti sjaj.

    Orahovo ulje za vašu kosu punu života!

    Oni koji imaju tanku kosu, savet je da koriste ulje čajevca. Ulje čajevca je najbolje za jačanje kose i dodavanje vlage korenu i vlasištu. U isto vreme sprečava opadanje i gubitak kose.

    Dovoljno je da koristite  dve do tri kapi ulja, koje možete  pomešati sa maslinovim uljem. Utrljajte u kožu glave i kosu.

    Tanka kosa treba malo više pažnje tokom hladnih meseci. Izgleda dosadno i suvo, ali ne morate brinuti. Maslinovo ulje će vratiti sjaj i ostaviti kosu glatkom i nežnom na dodir. Vremenom to će učiniti da se kosa postane jača i deblja.

    Nega kose zimi, može da uključi i sledeća ulja za kosu:

    • Ulje ruzmarina ~ stimuliše rast kose, vlaži kosu, tretira krajeve kose
    • Ulje nane ~ tretira suvo vlasište, podstiče rast kose
    • Ulje jojobe ~ vlaži završetak kose i podstiče rast kose

    Posebno ako imate suvu kožu glave i prati vas uporan svrab. Najlakši način za borbu protiv toga je hidratacija vlasišta. Ovaj zimski savet za negu kose ima zdravu kožu i hidratiranu kožu u tren oka.

    Toliko ćete voleti kosu, koja će konačno biti mekana na dodir. Ova eterična ulja neće oštetiti kosu ili vlasište. Možete biti slobodni i koristiti ulja bez ikakve bojazni.

    Ukoliko se budete pridržavali svih saveta i na ovaj način negujete kosu u zimskom periodu, nećete ni primetiti da je zima došla. Kao što sami možete primetiti, nega kose zimi nije zahtevna, ali bi trebalo da je prilagodite hladnim danima.

    STAGE.RS/sveokosi.com

    Foto:Privatna arhiva/google

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts