More

    POSLEDNJE OBJAVE

    Čeda Marković pobednik finala Sabora narodne muzike Srbije! Od ove godine, ustanovljena i Nagrada „Šaban Šaulić”, za najbolju interpretaciju!

    U spektakularnom televizijskom šou programu na Prvom programu RTS-a, čuli smo i videli 16 takmičarskih pesama i isto toliko izvođača – finalista Sabora 2020. „Najbolji među najboljima“ na nacionalnom festivalu narodne muzike je Čeda Marković sa numerom „Nek’ ti život bude pesma”.

    Čedi Markoviću, pobedniku Sabora, nagradu je uručila glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević.

    Festival novih kompozicija „Sabor narodne muzike Srbije”, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanje na stvaralaštvo doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

    Od 600 kompozicija pristiglih na Javni konkurs za „Sabor 2020″, selektovane su 64 pesme, koje smo kroz kvalifikacione emisije krajem prošle godine (ponedeljkom na RTS 1) premijerno čuli, uz pratnju tri orkestra i izvedbi 64 pevača.

    Iz svake takmičarske emisije nacionalnog festivala Sabor 2020, po dve numere sa najviše glasova stručnog žirija Sabora – prolazile su direktno u finale. 

    Za prestižna priznanja „Sabora 2020″, u četvrtak 27. maja, koji je emitovan direktnim prenosom od 21.00 sat na RTS 1, Prvom programu Radio Beograda i na RTS Planeti – nadmetali su se finalisti, izvođači i autori 16 kompozicija narodne muzike.

    Prema redosledu koji je ranije određen žrebom, izvođači su nastupili ovim redom:

    1. Biljana Sečivanović, Maj

    2. Nenad Manojlović, Zavet u amanet

    3. Nataša Stajić, Rođena da tebi pripadam

    4. Mina Kostić, Razvedena

    5. Vera Stolić, Filigran

    6. Marina Stankić, Dobro došao

    7. Ljiljana Aleksandrić, Voleo si i ti mene

    8. Marijana Katić, Moram biti jedina

    9. Nemanja Maksimović, Lepa Vlajna

    10. Nedeljko Bilkić, U zavičaju živeti je slatko

    11. Dejan Nedić Tejovac, Još od lane brojim dane

    12. Miroslava Milutinović, Rame uz rame

    13. Zorica Minić, Šta bih ja da pesme nije

    14. Danilo Živković, O tebi još niko pevao nije

    15. Čeda Marković, Nek ti život bude pesma

    16. Mira i Ana Jovanović, Bol bolujem

    Žiri je glasao u sastavu Miša Mijatović, Zoran Tutunović, Snežana Đurišić, Zoran Dašić i Dragan Kojić Keba, Merima Njegomir i Dejan Petrović. 

    Evrovizijski sistem glasanja i humanitarni karakter manifestacije 

    Pobednik „Sabora narodne muzike Srbije 2020″ izabran je prema evrovizijskom načinu glasanja, odnosno ravnopravnom podelom glasova stručnog žirija i glasova gledalaca – pristiglih putem SMS poruka. 

    Od ove godine, ustanovljene su i „Nagrada publike” kao i Nagrada „Šaban Šaulić”, za najbolju interpretaciju.

    U zavičaju živeti je lako, je numera koja je osvojila nagradu koja nosi ime Šabana Šaulića. Izvođač je Nedeljko Bilkić koji je nagradu usmerio u humanitarne svrhe.

    I ovoga puta dodeljena su najviša priznanja Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije najzaslužnijim umetnicima iz domena narodne muzike, koji su nastupili u revijalnom delu programa. Dobitnica priznanja Nacionalni estradno-muzički umetnik je Zorica Brunclik, a dobitnik nagrade istog zvanja – Miroljub Aranđelović Kemiš. 

    Nagrade je uručio predsednik SEMUS-a Dragiša Golubović. 

    Nacionalna nagrada SEMUS-a dodeljena je i posthumno Šabanu Šauliću.

    Nagradu je primila njegova supruga Gordana.

    STAGE.RS/www.rts.rs

    Foto:Printscreen

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts