More

    POSLEDNJE OBJAVE

    Kada padnu maske

    Doba korone donelo nam je neke potpuno nove stvari, osim distance i strogog pridržavanja “2m i ni korak bliže”, policijskog časa, karantina i straha, stigle su i maske koje mnogima jako smetaju, pa ih demonstrativno ne nose, jer ih guše, a i “nemaju svrhu”, jer Covid je lažan, zar ne? Od svega što nas je zadesilo u proteklih godinu dana, stiče se utisak da su nam samo maske problem.

    A šta ćemo sa onim maskama koje nosimo čitav život? Sa onim maskama koje nekima služe da bi sakrili svoju ranjivost, a nekima svoju poganost?

    Stiče se utisak da glumimo sve, od interesovanja za druge ljude, preko ljubavi, savršenog života koji predstavljamo na društvenim mrežama do lažnih suza i lažnih osmeha. Svako jutro, ritual je isti, kako za žene, tako i za muškarce, samo što žene pre navlačenja glavne maske, dodaju malo pudera i rumenila, kako bi lažni život bio malo lepši. Kada u zavisnosti od raspoloženja navučemo određenu masku na lice, obavezno uz nju ponesemo i lažno “Kako si”, kao i saosećajno slušanje sagovornika preko puta iako gledamo kroz njega i apsolutno ništa ne čujemo šta nam govori. Koga briga? Od maske se neće primetiti ništa, neće ni videti naš bezizražajni izraz lica dok mu klimamo glavom i tapšemo ga po ramenu.

    Ne prestajemo da se pretvaramo, jer je ovo doba kada je važno biti bolji, lepši, uspešniji, biti bolja majka, supruga, domaćica, pa kako se zahtevi samo nižu, sve se to mora zabeležiti i okačiti na društvene mreže, jer nam treba potvrda da sve to jesmo, kako bi zadovoljili svoj ego. I tako u krug i nedogled menjamo maske u zavisnosti od okruženja u kom se nalazimo, pa tako nesrećni, obradimo slike u najboljem programu koji postoji, jer na takvoj slici nema mana i slabosti, slika trpi sve, pročišćena od nas samih.

    Maske nestaju samo onda kada prihvatimo sebe, jer što smo iskreniji prema sebi, to smo bolji prema drugima. Stara dobra kaže “Budi ono što jesi”… Valjda smo previše ono što nismo.

    Najmanji problem su medicinske maske koje nas štite od virusa. Virus će jednom nestati, ali bojim se da zlo i lažni sjaj, sa lažnim maskama, koje nam srastaju za dušu, neće nestati ni kada se zavese zauvek spuste…

    STAGE.RS

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts