More

    POSLEDNJE OBJAVE

    Preminuo Predrag Živković Tozovac! Biće SAHRANJEN u Aleji zaslužnih građana

    Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

    Velikan srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac bIće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

    Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Pravo ime mu je Predrag Živković. Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine.

    Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

    Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

    Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

    STAGE.RS

    Foto:Printscreen/google

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts